Τον τελευταίο χρόνο δημοσιεύτηκαν μια σειρά από μελέτες, που υποστήριζαν ότι το άτμισμα έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία. Από κατάθλιψη, μέχρι στυτική δυσλειτουργία και υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Κάθε δημοσίευση τύγχανε μάλιστα ευρείας αναπαραγωγής από διάφορα ΜΜΕ, δίνοντας στο κοινό την εσφαλμένη εντύπωση ότι το άτμισμα αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για την υγεία, απ’ ό,τι συμβαίνει στην πραγματικότητα. Ωστόσο εξετάζοντας αυτές τις μελέτες πιο λεπτομερώς, εντοπίζονται σοβαρές αδυναμίες οι οποίες οδηγούν σε εν δυνάμει λάθος συμπεράσματα! Πάμε να τα δούμε πιο αναλυτικά:


Θα μπορούσε το άτμισμα να προκαλέσει στυτική δυσλειτουργία; Μην πανικοβάλλεστε.


«Το άτμισμα διπλασίασε τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας σε άνδρες 20 ετών και άνω», ανέφερε το CNN τον περασμένο Δεκέμβριο. Αυτό που παρέλειψαν να πουν, ήταν ότι όλα τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν για τη μελέτη ήταν αυτοαναφερόμενα (self-reported όπως είναι ο αγγλικός όρος). Οι συμμετέχοντες ταξινομήθηκαν με βάση μόνο την εξής ερώτηση: «Πολλοί άνδρες αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη σεξουαλική επαφή. Πώς θα περιγράφατε την ικανότητά σας να έχετε και να διατηρείτε στύση επαρκή για ικανοποιητική συνεύρεση;». Αυτό δε συνιστά σε καμία περίπτωση ιατρική διάγνωση. Οι ερευνητές βασίστηκαν στους συμμετέχοντες στη μελέτη, προκειμένου να αναφέρουν πόσο άτμιζαν ή κάπνιζαν. Όμως η μελέτη δεν βρήκε σύνδεση μεταξύ του καθημερινού καπνίσματος και της στυτικής δυσλειτουργίας. Δεν είναι σαφές γιατί το άτμισμα μόνο θα επέφερε τον συγκεκριμένο κίνδυνο, αφού τα τσιγάρα καύσης συχνά περιέχουν περισσότερη νικοτίνη από τα υγρά που καταναλώνουν οι ατμιστές.


Άτμισμα και κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου: Νέα μελέτη υπονοεί το λάθος συμπέρασμα


Η εμπειρία της στυτικής δυσλειτουργίας είναι πιθανώς δυσάρεστη, αλλά το να υποστεί κανείς ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια πραγματικά τρομακτική εμπειρία. Έτσι, όταν η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) ανακοίνωσε ότι ερευνητές είχαν συνδέσει το άτμισμα με τον κίνδυνο εγκεφαλικού, τα ΜΜΕ μετέδιδαν μεταξύ άλλων ότι «οι ατμιστές έχουν 15% υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε νεότερη ηλικία από ό,τι οι παραδοσιακοί καπνιστές καπνού, σύμφωνα με προκαταρκτικά ευρήματα». Όπως αποδεικνύεται, ωστόσο, η λέξη «προκαταρκτική» ήταν λάθος. Η μελέτη δεν δημοσιεύθηκε ποτέ, αν και οι συγγραφείς είχαν προγραμματίσει να παρουσιάσουν τα αποτελέσματά τους στο ετήσιο συνέδριο της AHA. Δεν το έκαναν ποτέ και αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός, ότι τα αποτελέσματα ήταν λιγότερο… εντυπωσιακά με μια πιο προσεκτική εξέταση. Ενώ οι ατμιστές δηλαδή υπέφεραν από εγκεφαλικά επεισόδια νωρίτερα στη ζωή τους, οι καπνιστές είχαν στην πραγματικότητα σημαντικά υψηλότερο συνολικό κίνδυνο, 6,75%, σε σύγκριση με 1,09% για τους χρήστες ατμιστικών προϊόντων.


Το άτμισμα προκαλεί βλάβη στα οστά; «Ναι και… όχι», ισχυρίζεται μια συγκεχυμένη μελέτη


Τον Νοέμβριο του 2021, το MSN ανέφερε ότι: «Τα στοιχεία κατά του ατμίσματος αυξάνονται και μια νέα μελέτη, συνδέει τώρα τα ατμιστικά προϊόντα με αυξημένο κίνδυνο για σπασμένα οστά». Αυτή ήταν μια παραπλανητική περίληψη, για να το πούμε κομψά. Οι ερευνητές διαπίστωσαν στην πραγματικότητα ότι οι σημερινοί ατμιστές είχαν χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης καταγμάτων από τους πρώην ατμιστές. Εάν το άτμισμα προκαλεί βλάβη στα οστά, γιατί η διακοπή του ατμίσματος να συνδέεται με τον αυξημένο κίνδυνο για σπασμένα οστά;


Άτμισμα και ψυχική υγεία: Η χρήση νικοτίνης προκαλεί κατάθλιψη στους εφήβους;


«Δύο κρίσεις υγείας μεταξύ των νέων. Μια κρίση ψυχικής υγείας και μια επιδημία ατμίσματος, συνιστούν αυξανόμενες απειλές για μια γενιά νέων ανθρώπων», έγραψε η ομάδα ακτιβιστών «Πρωτοβουλία Αλήθειας», που χρηματοδοτείται από τη βιομηχανία καπνού σε μια έκθεση του Σεπτεμβρίου 2021. Η εν λόγω ομάδα αναγνώρισε ότι «είναι άγνωστο αν υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ της νικοτίνης και των καταστάσεων ψυχικής υγείας», αλλά μπορούν να ειπωθούν πολύ περισσότερα από αυτό. Όντως, είναι αρκετά πιθανό να υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης νικοτίνης και της κατάθλιψης. Κι αυτό, γιατί τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με την κατάθλιψη καπνίζουν για να απαλύνουν τα συμπτώματά τους, επειδή η νικοτίνη έχει τεκμηριωμένα αντικαταθλιπτική δράση.


Ο μύθος της «υποτροπής» στο κάπνισμα


Επειδή πολλές μελέτες έχουν τεκμηριώσει τα οφέλη του ατμίσματος σε σχέση με το κάπνισμα, οι ερευνητές που ασχολούνται με τον έλεγχο του καπνού, έχουν μεταβάλει τον τρόπο μέτρησης της στις μελέτες για τα ατμιστικά προϊόντα. Οι καπνιστές που μεταπηδούν από το κάπνισμα στο άτμισμα υπολογίζονται ως «υποτροπιάζοντες», αν κάνουν έστω και «μία ή δύο ρουφηξιές» τσιγάρου. Το πρόβλημα εδώ είναι ότι πολλοί καπνιστές διακόπτουν σταδιακά το κάπνισμα, αντικαθιστώντας αρχικά μέρος της κατανάλωσης τσιγάρων με ατμιστικά προϊόντα, ενώ πολλοί από αυτούς τελικά εγκαταλείπουν εντελώς το κάπνισμα.


Η… εφηβική επιδημία ατμίσματος


Αυτός ο ισχυρισμός δεν βασίζεται τόσο σε μια κακή έρευνα, αλλά σε… ανύπαρκτη έρευνα. Η ACSH ήταν πάντα αντίθετη με τη χρήση από ανηλίκους οποιουδήποτε προϊόντος που περιέχει νικοτίνη, αλλά πρέπει να είμαστε σαφείς σχετικά με το τι δείχνουν τα δεδομένα. Μια μειοψηφία, περίπου το 20% των μαθητών λυκείου έχει αναφέρει ότι ατμίζει σε κάποιο σημείο. Ωστόσο, η πλειονότητα αυτών των ατόμων είναι πρώην καπνιστές τσιγάρων, σύμφωνα με τους συγγραφείς μιας μελέτης του 2021. «Αυτό το αποτέλεσμα συνάδει με άλλες πρόσφατες έρευνες που δείχνουν ότι η μείωση της χρήσης τσιγάρων έχει επιταχυνθεί μετά την εμφάνιση των ατμιστικών προϊόντων».


Οι κίνδυνοι του «παθητικού ατμίσματος»


Μια μελέτη του Ιανουαρίου του 2022 έδειξε ότι οι ατμιστές μπορεί να βλάψουν την αναπνευστική υγεία των γύρω τους, μέσω του «παθητικού ατμίσματος». Το συμπέρασμα μπορεί να ήταν εύλογο, αν δεν υπήρχε αυτή η… περίεργη λεπτομέρεια: οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στη μελέτη που ανέφεραν συμπτώματα, τα οποία προκλήθηκαν από την έκθεση σε παθητικό ατμίσματος, ήταν επίσης πιθανό: να έχουν προσωπική χρήση προϊόντων καπνού ή κάνναβης ή παθητική έκθεση σε προϊόντα καύσης. Αυτό εξήγησαν οι συγγραφείς της μελέτης. Το προφανές ερώτημα εδώ, είναι πώς ξέρουν ότι ήταν το παθητικό άτμισμα που προκάλεσε τα συμπτώματα, όταν η πλειονότητα αυτών των ατόμων εκτέθηκε σε καπνό και μαριχουάνα κατά τη διάρκεια της μελέτης;


Συμπερασματικά, λοιπόν, το άτμισμα έχει αποδειχθεί πολύ δημοφιλής μεταξύ των πρώην καπνιστών. Οποιοσδήποτε κίνδυνος ενέχει το άτμισμα θα πρέπει να αναφέρεται με ειλικρίνεια στο κοινό. Οι κακοσχεδιασμένες επιδημιολογικές μελέτες που κάνουν παράλογες υποθέσεις ή θέτουν τις λάθος ερωτήσεις μόνο θολώνουν τη συζήτηση, αφήνοντας τους πάντες παραπληροφορημένους σχετικά με το άτμισμα. Ας ελπίσουμε, ότι θα δούμε λιγότερες από αυτές τις χαμηλής αξιοπιστίας έρευνες στο μέλλον…