Ένα εκατομμύριο καπνιστές θα ενθαρρυνθούν από την κυβέρνηση στην Αγγλία να αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά τσιγάρα με ατμιστικές συσκευές, σε μια πρωτοποριακή ενέργεια “swap-to-stop” (ανταλλαγή για διακοπή), που έχει σχεδιαστεί για να βελτιώσει την υγεία του έθνους και να μειώσει τα ποσοστά καπνίσματος.


Στο πλαίσιο του πρώτου παγκοσμίως αντίστοιχου εθνικού σχεδίου, σχεδόν ένας στους πέντε καπνιστές στην Αγγλία θα λάβει ένα πακέτο εκκίνησης ατμίσματος (starter pack) μαζί με υποστήριξη συμπεριφορικής αλλαγής, για να βοηθηθεί στο να εγκαταλείψει την καπνιστική συνήθεια, ως μέρος μιας σειράς νέων μέτρων που θα βοηθήσουν την αγγλική κυβέρνηση να πετύχει τον φιλόδοξο στόχο της “ζωής χωρίς κάπνισμα” έως το 2030 – μειώνοντας το ποσοστό των καπνιστών στο 5% ή λιγότερο. Οι τοπικές αρχές θα προσκληθούν να συμμετάσχουν στο σχέδιο αργότερα φέτος και να υλοποιήσουν ένα ακόμα πιο εξειδικευμένο σχέδιο που θα ανταποκρίνεται στις δικές τους ανάγκες.


Ο Βρετανός Υπουργός Υγείας Neil O’Brien ανακοίνωσε επίσης ότι μετά την επιτυχία των τοπικών σχεδίων έως τώρα, θα προσφερθούν οικονομικά κίνητρα στις έγκυες γυναίκες για να τους βοηθήσουν να σταματήσουν το κάπνισμα. Αυτό θα περιλαμβάνει την προσφορά εκπτωτικών κουπονιών, μαζί με υποστήριξη συμπεριφορικής αλλαγής, σε όλες τις έγκυες γυναίκες που καπνίζουν μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.


Επιπλέον, θα υπάρξει αυστηρή παρέμβαση στις παράνομες πωλήσεις ατμιστικών συσκευών, ως μέρος των μέτρων που μπορούν να αποτρέψουν τα παιδιά και τους μη καπνιστές από την απόκτηση μιας νέας συνήθειας – η οποία κερδίζει ολοένα και περισσότερη δημοτικότητα ανάμεσα στους νέους.


Ο Υπουργός Υγείας Neil O’Brien είπε επίσης:


Έως δύο στους τρεις πολύ μακροχρόνιους καπνιστές θα πεθάνουν από το κάπνισμα. Τα τσιγάρα είναι το μοναδικό νόμιμο προϊόν του εμπορίου που θα σας σκοτώσει αν χρησιμοποιηθεί σωστά.

Θα προσφέρουμε σε ένα εκατομμύριο καπνιστές νέα βοήθεια για τη διακοπή. Θα χρηματοδοτήσουμε ένα νέο εθνικό σχέδιο “ανταλλαγής για διακοπή” – το πρώτο του είδους στον κόσμο. Θα συνεργαστούμε με τους Δήμους και άλλους φορείς για να προσφέρουμε σε ένα εκατομμύριο καπνιστές σε ολόκληρη την Αγγλία ένα δωρεάν πακέτο εκκίνησης ατμίσματος.

Οι νέες πολιτικές θα βοηθήσουν τους τρεις στόχους της κυβέρνησης: α) να βοηθήσει περισσότερους ενήλικες να σταματήσουν το κάπνισμα, β) να αποτρέψει τα παιδιά και τους μη καπνιστές από την απόκτηση της ατμιστικής συνήθειας και γ) να χρησιμοποιήσει τις ατμιστικές συσκευές ως εργαλείο για τη διακοπή των μακροχρόνιων ενηλίκων καπνιστών.


Στο πλαίσιο των μέτρων, το Κέντρο Δασμών και Φόρων της Αγγλίας και οι Τελωνειακές Αρχές θα προτείνουν επίσης μια ανανεωμένη στρατηγική για φέτος που θα αντιμετωπίζει το παράνομο εμπόριο καπνού. Θα παρουσιάσουν προτάσεις για το πώς θα συνεχίσουν στρατηγικά να στοχεύουν, να συλλαμβάνουν και να τιμωρούν αυτούς που εμπλέκονται στην παράνομη αγορά καπνού.


Το 2021 το ποσοστό καπνίσματος στην Αγγλία ήταν 13% – το χαμηλότερο στα χρονικά με μέτρα όπως ο διπλασιασμός των δασμών στα παραδοσιακά τσιγάρα από το 2010 και μετά, και η συνεχιζόμενη χρηματοδότηση των τοπικών υπηρεσιών διακοπής καπνίσματος.